Diş eti çekilmesi nedir, neden olur?

Diş eti çekilmesi diş etinin olması gereken yerin mine sınırının altına düşüp diş kökünün olması gerekenden daha fazla meydana çıkarmasıdır. Bu durum her yaş grubunda görülebilmektedir. Diş eti çekilmesine neden olan faktörlerden bazıları yanlış diş fırçalama tekniği, çok fazla diş fırçalamak (günde 3 kereden fazla), diş eti rahatsızlıkları ve sert yapılı diş fırçası kullanımıdır.

Diş eti çekilmesi ve diş eti hastalığı nasıl tedavi edilir?

Diş eti çekilmesi tedavisinde kesinlikle geç kalınmamalıdır. İlk etapta dişler üzerindeki sert birikintiler doktor tarafından özel aletler kullanılarak temizlenir. Basit diş eti iltihabında tedavi tek başına yeterli olacaktır. Daha şiddetli enfeksiyonlarda, iltihaplı, büyümüş veya çekilmiş diş etini, diş-diş eti arasında kemik erimesine bağlı oluşan ‘cep’ denilen boşlukları ve kemik erimelerini tedavi etmek için lokal anestezi altında biyomateryallerin (kemik tozu, membran gibi) kullanıldığı periodontal cerrahi işlemler uygulanır.

Tedaviye geç kalındığı takdirde eski sağlıklı haline döndürülmesi imkansız olabilir. Diş eti çekilmesine sebep olan önemli durumlarda örneğin diş kökü açıkta ve çok aşırı hassasiyet gösteriyorsa ilk önce ön tedavi basamakları uygulanır. Sonrasında eğer gerekli olduğuna karar verilirse cerrahi bir işlemle yumuşak doku greftleri kullanılır. Diş eti çekilmesi tedavisi 3 adımda gerçekleşmektedir. 1) Oluşan hasarın tedavi edilmesi: Diş etinde oluşan problemli alana dolgu yapılarak ya da diş tamamen kaplanarak uygulanır. 2) Dişte oluşan hassasiyetin tedavisi:3) Çekilme olan bölgedeki diş etinin dokusunu cerrahi işlemlerle yerine getirme: Bu işlem greftleme ve kaydırma yolları ile yapılır. Kaydırma işleminde ise çekilmenin hemen yanındaki alan sağlam dokulu ise bu sağlam doku çekilme olan tarafa kaydırılarak çekilme kapatılır.

Hemen Ücretsiz Randevunuzu Oluşturun

DİĞER TEDAVİLERİMİZ