Invisalign /Şeffaf plak nedir?
Şeffaf plak tedavisi, dijital olarak hastanın dişlerine uygun yapılmış şeffaf plaklar vasıtasıyla dişleri düzeltmek için uygulanan bir telsiz ortodontik tedavi yöntemidir. Bu tedavinin tercih edilmesindeki en önemli etken diş teli kullanmadan çarpık dişleri tedavisine imkân sağlamasıdır.
Telsiz Ortodonti/ Şeffaf Plak Ayrıcalıkları Nelerdir?
Şeffaf apareyler tamamen şeffaf plaklardan oluşmaktadır. Bu sayede dışarıdan bakıldığında görülmezler. İstenildiği zaman takıp çıkarma imkanı bulunmaktadır. Metal diş tellerinde olduğu gibi estetik bir kaygı yaşanmaz. Ağız kokusu, damağa telin batması, diş fırçalama da yaşanan bütün sıkıntıları çözen bir tedavi yöntemidir. Sesinize ve konuşmanıza etki etmez. Tedavinizin daha hızlı tamamlanmasını sağlar. Her yaşta uygulanabilmektedir.
Ortodontik Bakım Nasıl Olmalıdır?
Fırçalama şekli: Diş ve dişeti hastalıkları, ağızda biriken bakteri plağının yeteri kadar temizlenmemesi sonucunda oluşur. Diş telleriniz oluşan bakteri plağının temizlenmesini zorlaştırır. Bu yüzden dişlerinizi her zamankinden daha uzun süreyle fırçalamalısınız. Tavsiye edilen fırçalama süresi, günde en az 3 kez 3 er dakikadır. Unutmayın ki; Sağlığı bozulmuş Diş ve dişetleri, tedavinizin sonuca ulaşmasına engel olacaktır. Hekiminizin tavsiye ettiği diş fırçalarını kullanın. Diş fırçasını önce tellerin üstünde kalan diş eti bölgesine uygulayın. Fırçalama şekli dairesel hareketler olmalıdır.
Fırçanızı, kılları tellere doğru açı yapacak şekilde tutun. Bir uçtan diğer uca tüm dişlerinizi fırçaladıktan sonra, diş fırçasını tellerin alt kısmında kalan bölgeye uygulayın. Fırçanızı yine , kılları tellere doğru açı yapacak şekilde tutun. Son olarak dişlerinizin iç kısımlarını aynı şekilde dairesel hareketlerle fırçalayın. Tüm bu işlemleri alt dişlerinize de uygulayın.
Unutmayın ki tüm bu işlemleri yaptığınızda fırçalama en az 3 dakika sürecektir. Tüketilen yiyecek ve içeceklere dikkat edilmelidir: Asitli içecekler ( Kola, Gazoz, meyveli soda vb) braketlerinin kopma direncini zayıflatır ve kırılmasına sebep olur. Braketiniz koptuğunda tedaviniz aksamış ve tedavi süreniz uzamış olacaktır. Asitli içecekler ayrıca braket çevresinde birikme yaparak diş çürüklerine sebep olabilir. Bazı sert meyve ve sebzelerin direkt olarak ısırılarak yenmesi braketlerinizin kolaylıkla kırılmasına sebep olabilir.
Bu yüzden Elma, Armut, Erik, Havuç gibi tüm sert meyve ve sebzeler bıçakla dilimlenerek ve çekirdekleri ayrılarak yenmelidir. Sert kabuklu ekmek, Fındık fıstık gibi kuruyemişler, patlamış mısır ve benzeri yiyecekler de braketler için sakıncalı yiyeceklerdir.
Unutmayın ki braketleriniz hiçbir şeyi yemenize engel değildir. Sadece yeme şeklinize dikkat etmeniz gerekmektedir. Muayeneler aksatılmamalıdır: Tedaviniz süresince doktorunuzun sizi 4- 6 haftalık aralıklarla görmesi gerekecek ve randevularınızı bu doğrultuda hazırlayacaktır. Lütfen size verilen randevuları aksatmayın. Unutmayın ki zamanında uygulanmayan işlemler tedavinizde gecikmelere sebep olur.